Inspiratiesessies

De inspiratiesessies laten u kennismaken met nieuwe inzichten en praktische tips om samen te zingen met mensen met dementie.

Volgende inspiratiesessies komen aan bod. U kan tijdens het symposium twee inspiratiesessie meevolgen.

1. Hoe start ik een contactkoor door Brigit Janssens, De Stem van ons Geheugen

“De ziekte van Alzheimer tastte het geheugen van mijn moeder aan, waardoor ze mij niet langer herkent. Tijdens het contactkoor bloeit ze open, zingen we samen liedjes en vinden we elkaar weer. Het lijkt alsof haar ziekte dan even niet bestaat. Dat is voor mij heel bijzonder.” De reactie van één van de deelnemers van De Stem van ons Geheugen toont hoe samen zingen het contact bij mensen met dementie en hun omgeving weer mogelijkheid maakt.

Toch blijkt het niet altijd gemakkelijk om een contactkoor te begeleiden. Het project De Stem van ons Geheugen organiseert workshops voor alle geïnteresseerden (vrijwilligers, mantelzorgers, zorgkundigen, animatoren, directies,…), die samen willen zingen met mensen met dementie. De inspiratiesessie hoopt je te prikkelen over de werking van een koor voor mensen met dementie.

2. Zingen in de individuele zorgrelatie door Lucienne Swinnen, woonzorgcentrum Den Olm en Hanne Deneire, House of Music

In 2016 startte het woonzorgcentrum Den Olm Bonheiden het project “Zingen in de zorgrelatie”,  waarbij medewerkers uit de presentieteams, werden getriggerd om tijdens de uitvoering van hun dagelijks werk met bewoners met dementie te zingen, te neuriën, muziek te integreren … Tijdens deze inspiratiesessie willen Lucienne en Hanne hun manier van aanpak en hun ervaringen delen, samen met enkele betrokken medewerkers en geven hierbij een aantal tips die kunnen toegepast worden in jouw organisatie.

3. Zingt allen tezamen door Geert Hendrix, SAMWD Lier en Filip Zutterman, woonzorgcentrum Den Olm

Vraag je aan 100 mensen om een lied te zingen, dan zullen 90 van hen je vertellen dat ze niet kunnen zingen. En toch is zingen net erg leuk en werkt het verbindend. Deze inspiratiesessie reikt je tools aan om een groep mensen (met dementie) aan het zingen te brengen.

4. Elke vogel zingt zijn lied door Sofie Bauwens, De Stem van ons Geheugen

Je wilt starten met een contactkoor of je bent misschien al enkele jaren bezig en dan bots je automatisch op de vraag naar repertoire. Welke liedjes zing je in het koor? Welke liedjes zijn geschikt en hoe breng je ze aan? Tijdens deze inspiratiesessie zal Sofie jou haar ervaring delen en zoekt ze samen met jullie naar een geschikt antwoord.