Vrijwilligers

Een goede werking van een contactkoor hangt heel nauw samen met het engagement van vrijwilligers: een sessiebegeleider, een muzikaal begeleider, vrijwilligers voor het onthaal en de opvang van mensen met de dementie, vrijwilligers die meezingen, enz. Zonder de actieve medewerking van vrijwilligers is een contactkoor niet haalbaar.

Vanessa ‘t Kindt is afdelingsverantwoordelijke van een afdeling met personen met dementie bij Woon- en zorgcentrum Avondvrede en werkt mee met het bewonerskoor.

Vorig jaar in augustus zijn we met het bewonerskoor gestart, niet enkel voor de personen met dementie, ook voor de oudere zorgvrager, soms samen met een familielid erbij. Het koor bestaat uit een 25-tal bewoners. Ikzelf begeleid hen op piano. Ik geniet ervan hen te zien openbloeien. De kloof tussen personen met dementie en de gewone zorgvragers verdwijnt. Zelfs het aanleren van nieuwe nummers lukt bewonderenswaardig goed. Natuurlijk is het ook zalig om hen nummers te horen zingen waarmee zij vertrouwd zijn. Vele emoties en herinneringen komen naar boven.

Dit is dementie in een andere dimensie. Dementie komt heel vaak negatief in het daglicht terecht. Veel mensen zijn bang om met hen om te gaan. Maar de personen met dementie zijn zoveel omvattender dan enkel hun ziektebeeld.

Wil je je inzetten voor kwetsbare mensen in je omgeving, neem dan contact op met een contactkoor in je gemeente. De sessiebegeleider zal je haarfijn kunnen uitleggen hoe het er in het contactkoor aan toe gaat en waar je als vrijwilliger nodig bent. Stap voor stap kun je je in het contactkoor engageren en hierin een actieve rol spelen. Je vindt hier een lijst met contactkoren in Vlaanderen. 

Je kunt natuurlijk ook zelf een contactkoor oprichten in het woon- en zorgcentrum van je gemeente. Als je ambities zover reiken, moet je beslist de inspiratiegids Zingen met dementie doornemen. Deze gids geeft je alle praktische informatie over de oprichting van een contactkoor. Je kunt de gids samen met de liedtekstbundel en de cd hier bestellen.