Verzorgers

Als verzorger heb je natuurlijk een warm hart voor mensen met dementie. Je doet de mensen die je verzorgt een groot plezier als je de tijd neemt om mee te zingen in het contactkoor. Je beleeft iets samen en je komt op een andere manier in contact met de mensen met dementie.

Het initiatief om een contactkoor op te zetten groeit meestal vanuit de woon- en zorgcentra en de verzorgers of animatoren zelf. In woonzorgcentrum Ocura in Montenaken is gekozen voor de oprichting van een contactkoor.  Jenny Ermotte, referentieverpleegkundige dementie bij Ocura, legt uit waarom:

Personen met dementie gaan door het zingen niet zozeer beter functioneren, maar ze spreken wel een ander deel van hun geheugen aan. Door zich bij zo’n koor aan te sluiten, gaan hun gezondheid en zelfvertrouwen en bovendien op vooruit. Door het verlies op cognitief vlak en -later – motorisch vlak is het voor mensen met dementie vaak moeilijk om aan activiteiten deel te nemen. Zingen vormt dus een ideale vrijetijdsbesteding.

De getuigenis van het woon- en zorgcentrum ‘Den Olm’ illustreert die gedachte. Je kan die getuigenis onderaan de pagina bekijken.

Juist voor verzorgers en animatoren hebben Koor&Stem en het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen een inspiratiegids uitgebracht waarin je een aantal handige adviezen vindt voor de succesvolle oprichting van een contactkoor. De inspiratiegids wordt aangeboden met een liedtekstboek, partituren in verschillende toonhoogtes en een cd. De liedjes zijn speciaal bewerkt voor mensen met dementie. Je kunt dit pakket hier bestellen.