Mijn bezoek aan het woonzorgcentrum De Wingerd te Leuven.

Ik ben Walther Maes, ben begin maart 2017 gestart als vrijwilliger bij Koor & Stem en kwam in contact met een enthousiaste groep van muzikale mensen. Het project “ De stem van ons Geheugen”, gericht op het musiceren samen met mensen met dementie, sprak mij intens aan. Ik kreeg het genoegen om samen te werken met projectmanager Katrien Van Geystelen. Ik werd intussen mee ingeschakeld om samen met Katrien diverse woonzorgcentra te bezoeken waar men tracht om mensen met dementie via zingen in een contactkoor terug in verbinding te brengen met hun gevoel.

Dinsdag 18/04/2017 werd ik in het woonzorgcentrum De Wingerd hartelijk ontvangen door mevr. Mia De Brabander. Bedoeling van het bezoek was, om die dag eens te kunnen zien en eens te kunnen ervaren op welke wijze het actief samen zingen met de mensen met dementie in het contactkoor verliep en hoe dat begeleid werd. Ik kreeg vooraf eerst een uitgebreide rondleiding in het woonzorgcentrum en kon zodoende kennis maken met de verschillende woonvormen in het zorgcentrum.

Wat mij opviel was vooral de rust, het geduld en de energie die er werd uitgestraald door de zorgverstrekkers.

Na de rondleiding startte de voorbereiding voor het samen zingen. De bewoners werden naar hun plaats gebracht en iedereen zat in een kring. Terwijl de mooi geïllustreerde liederenmappen werden uitgedeeld bracht de aanwezige pianist intussen reeds wat sfeer met achtergrondmuziek. De toon was gezet en het zingen kon beginnen met 60 aanwezigen (vrienden, familie, vrijwilligers en verzorgend personeel). Toen ik rondkeek stelde ik letterlijk vast hoe iedereen genoot. De mensen met dementie bloeiden open, een bewijs dat muziek wonderen kan doen, ook al is het een momentopname.

Mijn conclusie: Het was een rijke ervaring.

Walther Maes