Brochure ‘Toonladder naar herinneringen’ en vorming voor Vlaams-Brabantse woonzorgcentra

De positieve kracht van samen zingen met mensen met dementie, dat is wat de medewerkers van het woonzorgcentrum Ster Der Zee wilden tonen aan hun Vlaams-Brabantse collega’s. Ze wilden hen ook inspireren om zelf met een contactkoor te beginnen. Het resultaat: een brochure met de titel Toonladder naar de herinnering en een succesvolle vormingsactiviteit voor 12 collega’s uit 10 woonzorgcentra.

 ‘Het is dankbaar om tijdens de koorrepetities de ogen van de bewoners te zien blinken en blijken te zien van het elkaar herkennen en terugvinden.  Al is het maar voor even’, zo stelt Chris, algemeen directeur van de instellingengroep Sint-Annendael Grauwzusters en dus ook van het woonzorgcentrum Ster Der Zee in Scherpenheuvel.

Hoe is wzc Ster Der Zee tewerk gegaan bij het oprichten van ‘hun’ contactkoor en wat is er in de praktijk bij hen goed, minder goed of niet gelukt? Dat is wat je vindt in de brochure ‘Toonladder naar de herinneringen. Creatieve leidraad voor het oprichten van een contactkoor bij personen met dementie’. Auteur van de brochure ,Cindy Carmans, is ergotherapeut, referentiepersoon dementie en project- en sessiebegeleider van het contactkoor. Bij Stella Maris werkt zij samen met muziektherapeute Beatrijs De Klerck.

Tijdens een vormingsmoment in oktober 2014, konden ook andere referentiepersonen dementie uit Vlaams-Brabant kennismaken met de werking van het contactkoor Stella Maris. De nadruk lag op de uitwisseling van eerlijke informatie, ook over de valkuilen. Verdere doelstellingen: het enthousiasmeren van de deelnemers, het overtuigen van de kracht van zingen en muziek voor mensen met dementie, zodat de deelnemende instellingen met concrete handvaten naar ‘huis’ konden om het zelf ook te doen.

Ook voor u kan deze brochure een interessante bron van informatie zijn. Een digitale versie is beschikbaar via deze link. Een gedrukt exemplaar aanvragen kan via 013/78.09.94 of per mail bij cindy.carmans@sad.be.

In het najaar van 2015 organiseert De Stem van ons Geheugen een infosessie Hoe starten met een contactkoor? bij en in samenwerking met Ster Der Zee. Meer informatie over de infosessies in 2015 vind je hier.

No geen commentaren

Leave a Reply