Vanuit een breed perspectief

In elke editie van ‘Stemband’, het tijdschrift van Koor&Stem vzw, publiceert Vic Nees een column over de koorwereld. In de laatste editie van ‘StemBand’ heeft Vic Nees het over de groei en neergroei van de koren in Vlaanderen. Hij geeft mooi aan hoe stemmen veranderen, verstillen en zelfs totaal verstommen.

Aan het einde van de column legt hij de link met dementie. Hij formuleert hierover een heel terecht: ‘Uit documentaire bronnen leer ik dat bijvoorbeeld Alzheimer patiënten uit het geheugen liederen uit hun jeugd kunnen meezingen. Als zij in hun jeugd tenminste liederen geleerd hebben, wat voor de huidige generatie niet meer evident is. Onze poetsvrouw zal er voldoende kennen indien dementie ooit haar lot zou zijn. Terwijl ze de slaapkamers poetst, zingt ze een eindeloze reeks melodietjes uit haar jeugd in Nigeria. Niet voor een extra dienstencheque. Just for comfort. Een zoveelste argument dus om in ons onderwijs opnieuw werk te maken van een canon voor lied- en zangcultuur.’

Een boodschap om over na te denken.

No geen commentaren

Leave a Reply