Hanne Deneire op bezoek bij het Fotonkoor

Op een koude maar zonnige namiddag word ik hartelijk ontvangen in de prachtige gebouwen van Familiezorg West-Vlaanderen vzw, een integrale en autonome thuiszorgdienst. Daar komt maandelijks het Fotonkoor samen om te zingen. Dit contactkoor is een mix van mensen met dementie, hun familie en vrijwilligers. Op de uitnodiging staat duidelijk dat je welkom bent in duovorm: een persoon met dementie en zijn verzorger / familie / mantelzorger. Dankzij het brede netwerk van het Fotonkoor is er een uitgebreide promotie gevoerd. De repetities vinden plaats in de gebouwen van Familiezorg. Daaronder is ook het Regionale Expertisecentrum Dementie Foton gevestigd. Dat centrum staat in voor een thuisbegeleidingsdienst (waardoor er veel rechtstreeks contact is met thuiswonende mensen met dementie) en voor het expertisecentrum als informatiepunt. Doorslaggevende factoren daarbij zijn: een sterk uitgedachte visie over zingen met dementie en over de betrokkenheid van de omgeving, een perfect kader om het koor te laten repeteren en een optimale promotie om de doelgroep te bereiken. Dit contactkoor werkt en zingt erop los. Voor en na de repetitie voel je het warme contact dat ontstaat tussen de lotgenoten. Ze zijn niet bang voor het woord dementie en praten openlijk met elkaar over hun ervaringen en de hindernissen die ze overwonnen hebben en willen overwinnen. Ze kunnen er altijd een kopje koffie drinken want de deuren van dit huis staan steeds open. Door het zingen hebben ze een reden om er naartoe te gaan en te blijven komen. Door het koor komen ze op een eenvoudige wijze in contact met anderen in dezelfde situatie. De vrijwilligers van Foton staan ter beschikking tijdens de repetitie maar ook ervoor en erna. Een project dat voor vele gemeentes kan dienen als voorbeeld en inspiratie.

No geen commentaren

Leave a Reply